Shopping-cart icon
Gratis verzending vanaf 9 flessen of €150
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnen voor bij kaas

Camembert, brie & co

Camembert en brie zijn de bekendste kaassoorten in deze categorie. Een fruitige Normandische cider past perfect bij een rauwmelkse camembert. Dan komen we bij een lichte riesling uit de Moezel, die als droge Spätlese genoeg aroma heeft om de intensieve aroma’s van de kaas te ondersteunen. Bij de nootachtige brie past een frisse chardonnay uit Chablis of Mâcon of een gerijpte pinot noir. Jonge tanninerijke rode wijnen zijn niet zo goed aan te bevelen, omdat de bitterstoffen van de wijn en de kaas elkaar versterken en zo een bittere nasmaak achterlaten.

Wijnen voor zachte schimmelkaas

Harde kazen

Parmezaan, bergkaas & co

Van mild, nootachtige Emmentaler tot kruidige, pikante Parmigiano bieden harde kazen een indrukwekkende bandbreedte en een enorme selectie aan soorten. Het beste is om hier een lokale wijn bij te kiezen. Een gerijpte Comté vormt bijvoorbeeld een perfecte harmonie met een karakteristieke witte wijn zoals de Savagnin uit de Jura. Gerijpte Manchego ontvouwt zijn elegante aroma het beste in het bijzijn van een krachtige droge Manzanilla-sherry of een antieke Rioja. En het elegante spel van fruit, tannines en wijnzuren van een fijne Barolo, zoals we u hier aanbevelen, vormt een schitterend duo met een stuk Parmigiano!

Wijnen bij harde kazen

Roquefort, Blue Stilton & co

Roquefort, Blue Stilton & co

Roquefort, Fourme d'Ambert, Blue Stilton en Gorgonzola zijn de bekendste blauwschimmelkazen. Wijnzuren zijn zeer welkom, omdat de zuren het zout in balans brengen. Ook een zoetje kan hier niet ontbreken, omdat dit een extra dimensie toevoegt en de combinatie tot een waar genot maakt. Naast de klassieke zoete wijnen zoals Tokaj en Sauternes die we hierbij aanbevelen, zijn ook versterkte wijnen zoals Port, Maury, Banyuls en zoete Pedro Ximenez sherry perfect als begeleider bij blauwschimmelkaas. Wie liever voor droog en pikant gaat, moet eens een rokerige Islay whisky bij de blauwschimmelkaas proberen, gegarandeerd een succes!

Wijnen bij blauwschimmelkaas
  • cult_winemaker_nl
Charles Smith Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Charles Smith - Charles Smith Wines
witte wijn • Verenigde Staten • Washington State
  • robert_parkers_wine_96_catalog
  • antonio_galloni_vinous_96_catalog
Müller-Catoir Rieslaner Trockenbeerenauslese 'Gimmeldinger Schlössel ' 2008 - 0,375 l
Rieslaner Trockenbeerenauslese 'Gimmeldinger Schlössel ' 2008 - 0,375 l
Müller-Catoir
zoete wijn • Duitsland • Pfalz

Zachte geitenkaas

Wijnen bij zachte geitenkaas

Een goede klassieker uit de traditionele Franse keuken is de warme geitenkaas met een fijne sauvignon blanc van de Loire. Hier vlakbij ligt het plaatsje Chavignol, waar de beroemde Crottin vandaan komt, in de gemeente Sancerre, welke één van de beste sauvignon blancs voortbrengt. De frisse mineraalrijke wijnzuren van de sauvignon en zijn aroma van kruisbessen zijn in combinatie met het fijne geitenkaasaroma een perfecte match. Al naar gelang de rijpheid van de geitenkaas en zijn rol in het gerecht, zijn friskruidige rosés en licht gekoelde rode wijnen zoals pinot noir en cabernet franc ook een goede keus.