Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnen voor bij kaas

Kaas

Zo veelzijdig als kaas wereldwijd is, zo veelzijdig zijn ook de manieren om kaas te combineren met wijn. Witte wijnen, pittig-frisse rosé's, licht gekoelde rode wijnen, zoete wijnen, ciders of zelfs sherry. We onthullen graag de perfecte combinaties!

 
Domaine Lafage Chardonnay 'Novellum' 2016
Chardonnay 'Novellum' 2016
Domaine Lafage
witte wijn • Frankrijk • Roussillon
La Bollina Curtis Nova Primitivo Puglia 2016
Curtis Nova Primitivo Puglia 2016
Società Agricola La Bollina
rode wijn • Italië • Puglia
 
Flavabom Shiraz 'Vine Dried' South Australia 2017
Flavabom Shiraz 'Vine Dried' South Australia 2017
Byrne Vineyards
rode wijn • Australië • Zuid-Australië
E.Guigal 'Reserve Prestige' Côtes du Rhône Blanc 2015
'Reserve Prestige' Côtes du Rhône Blanc 2015
E. Guigal
witte wijn • Frankrijk • Rhône
Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2015
Vino Nobile di Montepulciano 2015
Salcheto
rode wijn • Italië • Toscane
Simonsig Chenin Blanc 2017
Simonsig Chenin Blanc 2017
Simonsig
witte wijn • Zuid-Afrika • Stellenbosch
Xavier Vignon Syrah 'Xiraz!' 2015
Syrah 'Xiraz!' 2015
Xavier Vins
rode wijn • Frankrijk • Vin de France
E.Guigal 'Réserve Prestige' Côtes du Rhône 2013
'Réserve Prestige' Côtes du Rhône 2013
E. Guigal
rode wijn • Frankrijk • Rhône
Yangarra 'Small Pot Whole Bunch Shiraz' McLaren Vale 2014
'Small Pot Whole Bunch Shiraz' McLaren Vale 2014
Yangarra Estate Vineyard
rode wijn • Australië • Zuid-Australië
Cantine Lento 'Dragone' Calabria 2015
'Dragone' Calabria 2015
Cantine Lento
rode wijn • Italië • Calabrië
The Winery of Good Hope Chardonnay 'Unoaked' 2017
Chardonnay 'Unoaked' 2017
The Winery of Good Hope
witte wijn • Zuid-Afrika • West-Kaap
Altanza Rioja Reserva 'Lealtanza' 2012
Rioja Reserva 'Lealtanza' 2012
Bodegas Altanza
rode wijn • Spanje • Rioja
Radford Dale 'Black Rock' Swartland 2015
Radford Dale 'Black Rock' Swartland 2015
The Winery of Good Hope
rode wijn • Zuid-Afrika • Swartland
Framingham Wines Sauvignon Blanc Marlborough 2017
Sauvignon Blanc Marlborough 2017
Framingham Wines
witte wijn • Nieuw-Zeeland • Marlborough
Salwey Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Salwey
witte wijn • Duitsland • Baden
Brännland Iscider 'Fatlagrad Barrique' 2016 - 0,2 l
'Fatlagrad Barrique' 2016 - 0,2 l
Brännland Cider
zoete wijn • Zweden • Northern Sweden
Karthäuserhof 'Palais Rautenstrauch' Riesling spätlese trocken 2012
'Palais Rautenstrauch' Riesling 2012
Karthäuserhof
witte wijn • Duitsland • Moezel-Saar-Ruwer

Wijnadvies

Camembert, brie & co

Camembert en brie zijn de bekendste kaassoorten in deze categorie. Een fruitige Normandische cider past perfect bij een rauwmelkse camembert. Dan komen we bij een lichte riesling uit de Moezel, die als droge Spätlese genoeg aroma heeft om de intensieve aroma’s van de kaas te ondersteunen. Bij de nootachtige brie past een frisse chardonnay uit Chablis of Mâcon of een gerijpte pinot noir. Jonge tanninerijke rode wijnen zijn niet zo goed aan te bevelen, omdat de bitterstoffen van de wijn en de kaas elkaar versterken en zo een bittere nasmaak achterlaten.

Wijnen voor zachte schimmelkaas

Parmezaan, bergkaas & co

Van mild, nootachtige Emmentaler tot kruidige, pikante Parmigiano bieden harde kazen een indrukwekkende bandbreedte en een enorme selectie aan soorten. Het beste is om hier een lokale wijn bij te kiezen. Een gerijpte Comté vormt bijvoorbeeld een perfecte harmonie met een karakteristieke witte wijn zoals de Savagnin uit de Jura. Gerijpte Manchego ontvouwt zijn elegante aroma het beste in het bijzijn van een krachtige droge Manzanilla-sherry of een antieke Rioja. En het elegante spel van fruit, tannines en wijnzuren van een fijne Barolo, zoals we u hier aanbevelen, vormt een schitterend duo met een stuk Parmigiano!

Wijnen bij harde kazen

Roquefort, Blue Stilton & co

Roquefort, Fourme d'Ambert, Blue Stilton en Gorgonzola zijn de bekendste blauwschimmelkazen. Wijnzuren zijn zeer welkom, omdat de zuren het zout in balans brengen. Ook een zoetje kan hier niet ontbreken, omdat dit een extra dimensie toevoegt en de combinatie tot een waar genot maakt. Naast de klassieke zoete wijnen zoals Tokaj en Sauternes die we hierbij aanbevelen, zijn ook versterkte wijnen zoals Port, Maury, Banyuls en zoete Pedro Ximenez sherry perfect als begeleider bij blauwschimmelkaas. Wie liever voor droog en pikant gaat, moet eens een rokerige Islay whisky bij de blauwschimmelkaas proberen, gegarandeerd een succes!

Wijnen bij blauwschimmelkaas

Wijnen bij zachte geitenkaas

Een goede klassieker uit de traditionele Franse keuken is de warme geitenkaas met een fijne sauvignon blanc van de Loire. Hier vlakbij ligt het plaatsje Chavignol, waar de beroemde Crottin vandaan komt, in de gemeente Sancerre, welke één van de beste sauvignon blancs voortbrengt. De frisse mineraalrijke wijnzuren van de sauvignon en zijn aroma van kruisbessen zijn in combinatie met het fijne geitenkaasaroma een perfecte match. Al naar gelang de rijpheid van de geitenkaas en zijn rol in het gerecht, zijn friskruidige rosés en licht gekoelde rode wijnen zoals pinot noir en cabernet franc ook een goede keus.

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch