Shopping-cart icon
Gratis verzending vanaf 9 flessen of €150
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Chili

Chili heeft zich sinds de jaren ‘90 tot een beduidende wijnbouwnatie ontwikkeld. In het bijzonder de Spanjaard Miguel Torres heeft in Chili een nieuw tijdperk in de Chileense wijnbouw ingeleid. De geschiedenis gaat echter verder terug, want al in het midden van de 16e eeuw brachten de Spanjaarden druiven naar Chili en al in 1851 werd de eerste Chileense cabernet sauvignon aangeplant.

meer lezen
Chili
Wijnsoort
rode wijn
(1)
Land
Top resultaten
Frankrijk
(53)
Italië
(48)
Duitsland
(25)
Spanje
(25)
Zuid-Afrika
(15)
Van A tot Z
Argentinië
(4)
Australië
(8)
Bulgaria
(1)
Chili
(1)
Duitsland
(25)
England
(1)
Finland
(1)
Frankrijk
(53)
Italië
(48)
Nieuw-Zeeland
(8)
Oostenrijk
(5)
Portugal
(4)
Schotland
(1)
Spanje
(25)
Turkey
(1)
Verenigde Staten
(10)
Zuid-Afrika
(15)
Zweden
(2)
Regio
Colchagua Valley
(1)
Druivensoort
cabernet franc
(1)
merlot
(1)
cabernet sauvignon
(1)
carménère
(1)
Wijnstijl
complex
(1)
evenwichtig
(1)
Food Match
lamsvlees
(1)
rundvlees
(1)
Wijngoed
Clos Apalta Winery
(1)
Prijs
Meer dan €50
(1)
1 Producten
  • james_suckling_100_catalog
  • robert_parkers_wine_95_catalog
Casa Lapostolle 'Clos Apalta' 2015
'Clos Apalta' 2015
Clos Apalta Winery
rode wijn • Chili • Colchagua Valley

Chili

Chili heeft zich sinds de jaren ‘90 tot een beduidende wijnbouwnatie ontwikkeld. In het bijzonder de Spanjaard Miguel Torres heeft in Chili een nieuw tijdperk in de Chileense wijnbouw ingeleid. De geschiedenis gaat echter verder terug, want al in het midden van de 16e eeuw brachten de Spanjaarden druiven naar Chili en al in 1851 werd de eerste Chileense cabernet sauvignon aangeplant. Chileense wijn was lange tijd uitsluitend een goedkoop alternatief voor Europese wijn, want de klimatologische omstandigheden in Chili zijn heel goed waardoor wijn in Chili in grote hoeveelheden zeer gunstig geproduceerd kan worden. En de Chileense wijn is gemakkelijk te begrijpen, want bijna altijd zijn het de beroemde druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc, die de etiketten van Chileense wijnen sieren. Daarbij komen malbec en de specialiteit van de Chileense wijn carmenère. Inmiddels heeft wijn uit Chili ook de premiummarkt veroverd. De Chileense topwijnen als Almaviva, Don Melchor, Don Maximiano, Seña, Edurado Chadwick, Clos Apalta, Casa Real, Manso de Velasco of Montes Alpha M zijn serieuze langlevende rode wijnen die qua stijl vergelijkbaar zijn met grote bordeaux-wijnen. Ze hebben dikwijls ook hetzelfde prijsniveau als hun Franse tegenhangers.

De wijnbouwgebieden van Chili

Lange tijd gold de herkomst van een Chileense wijn als onbeduidend. Maar sinds de invoering van het op het Spaanse D.O.-systeem lijkende classificering is zijn er grote kwaliteitsverschillen binnen de Chileense wijn zichtbaar geworden. Dat is ook niet verwonderlijk, want tussen het noordelijkste wijnbouwgebied Elqui Valley, waar de Chileense nationale drank Pisco vooral wordt geproduceerd en het zuidelijkste Malleco Valley liggen meerdere honderden kilometers. Het centrum van de Chileense wijn ligt echter in Maipo Valley, Maule Valley en Colchagua Valley, waar de meeste beroemde Chileense wijnmakers gevestigd zijn. Andere zeer goede Chileense wijnen komen uit Aconcagua Valley, Casablanca Valley, Cachapoal Valley en Curico Valley. Chileense wijnen uit Bio-Bio Valley, Itata Valley, San Antonio Valley, Choapa Valley en Limari Valley spelen een ondergeschikte rol. Op dit moment zijn de wijnbouwgebieden in Chili nog niet bekend bij de meeste Europese consumenten, maar in de toekomst zullen ze een steeds grotere rol gaan spelen omdat het klimaat enorm gevarieerd is. Wie weet spreekt men over een paar jaar net zo vanzelfsprekend over een Maipo-Cab, Casablanca-Chardonnay of Cachapoal-Carmenère, zoals er tegenwoordig al over een Napa-Cabernet of Barossa-Shiraz wordt gesproken. In ieder geval heeft de Chileense wijn door het D.O.-systeem een kwaliteitssprong gemaakt en we kunnen nieuwsgierig zijn naar de verdere ontwikkeling.

De belangrijkste wijngoederen van Chili

Chili is een geliefd land voor buitenlandse investeerders. Daarom is het niet echt wonderlijk dat veel Chileense wijnen door Europeanen of Amerikanen gemaakt worden. Het bekendste voorbeeld is daarbij zeker Miguel Torres, de grote Catalaan, die al sinds 1979 wijn maakt in Chili. Velen hebben zijn voorbeeld gevolgd. Almaviva is een joint venture tussen Concha y Tor (de grootste en bekendste Chileense producent) en Baronne Philippine de Rothschild. Araucano is eigendom van de Franse familie Lurton en ook Casa Lapostolle is in het bezit van een Franse familie: Marnier-Lapostolle. De bekendste Chileense-Franse samenwerking is Los Vascos, waar wederom de Domaines Barons de Rothschild verantwoordelijkheid tonen. Bij Seña was Robert Mondavi uit Californië een mede-oprichter, maar hij is er ondertussen uitgestapt.