clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Champagne

Champagne is de beroemdste mousserende wijn ter wereld! Geen ander drankje is zo elegant, luxe en decadent. Zijn exclusiviteit begint al bij de aanduiding, want alleen mousserende wijn die van de Franse wijnregio Champagne komt mag zich zo noemen. In andere Franse wijnbouwgebieden heet de mousserende wijn crémant.

Champagne
  • gilbert_gaillard_97_catalog
  • antonio_galloni_vinous_94_catalog
Champagne Gosset 'Celebris' Vintage Extra Brut 2004
'Celebris' Vintage Extra Brut 2004
Champagne Gosset
champagne • Frankrijk • Champagne
Champagne H.Blin Brut
Champagne H.Blin Brut
Champagne H. Blin
champagne • Frankrijk • Champagne
  • james_suckling_97_catalog
  • new_vintage_nl
Champagne Moët & Chandon 'Dom Pérignon' Vintage 2009
'Dom Pérignon' Vintage 2009
Champagne Moët & Chandon
champagne • Frankrijk • Champagne
  • wine_spectator_93_catalog
  • wine_enthusiast_93_catalog
  • falstaff_92_catalog
Champagne Ruinart Blanc de Blancs Brut
Blanc de Blancs Brut
Champagne Ruinart
champagne • Frankrijk • Champagne
Champagne Charles Mignon 'Premium Réserve' Brut
Charles Mignon 'Premium Réserve' Brut
Champagne Charles Mignon
champagne • Frankrijk • Champagne
Champagne Philippe Gamet 'Millésime' Brut Nature 2011
'Millésime' Brut Nature 2011
Champagne Philippe Gamet
champagne • Frankrijk • Champagne
Champagne Taittinger Prestige Rosé Brut + gratis originele koeltas
Prestige Rosé Brut + gratis originele koeltas
Champagne Taittinger
champagne • Frankrijk • Champagne
  • mundus_vini_gold_nl
Champagne Philippe Gamet 'Caractères' Extra Brut
'Caractères' Extra Brut
Champagne Philippe Gamet
champagne • Frankrijk • Champagne
  • gaultmillau_france_16_catalog
Champagne Michel Gonet 'Blanc de Blancs' Grand Cru Extra Brut 2010
'Blanc de Blancs' Grand Cru Extra Brut 2010
Michel Gonet & Fils
champagne • Frankrijk • Champagne

Champagne

Champagne is de beroemdste mousserende wijn ter wereld! Geen ander drankje is zo elegant, luxe en decadent. Zijn exclusiviteit begint al bij de aanduiding, want alleen mousserende wijn die van de Franse wijnregio Champagne komt mag zich zo noemen. In andere Franse wijnbouwgebieden heet de mousserende wijn crémant.

Mousserende wijn ter wereld

In andere landen heet het drankje sekt Duitsland, cava Spanje, Spumante Metodo Classico Italië of Winzer- en Hauersekt Oostenrijk. Minstens een van de drie toegestane druivensoorten spätburgunder (pinot noir), schwarzriesling (pinot meunier) of chardonnay mogen voor champagne gebruikt worden. Dat schrijft zowel het Franse als het EU-recht voor. De Champagne is een wijnbouwgebied in het noordwesten van Frankrijk. Het is onderverdeeld in zes regio’s: Côte de Blancs, Côte de Champagne, Côte des Bar, Montagne de Reims, Petit Morin et Grand Morin en Vallée de la Marne. Deze zes regio’s omvatten ongeveer 33.500 hectare wijnbouwgrond in 324 gemeentes, in Frankrijk Cru genoemd. Wij bieden u in onze online shop steeds weer producten van de beste champagnehuizen uit Frankrijk voor de allerlaagste prijzen aan.

Productie van champagne

In de 18e eeuw was champagne voor wijnmakers een grote ergernis, want ze waren niet blij met de bubbeltjes in de wijn. Toen de winter koud werd, stopte de vergisting van de wijn en begon in het voorjaar weer toen het warmer werd. Door deze tweede gisting ontstonden de bubbeltjes. Een van de hoofdafnemers van Franse wijn was Engeland. Hier hielden de mensen van de bubbeltjes, waardoor de Fransen de methode verbeterden en niets meer overlieten aan het toeval. Dit was gedurfd, want de kwaliteit was nog niet genoeg, waardoor de reikwijdte van de champagne sterk beperkt werd. Door de ontwikkeling van de gecontroleerde flessengisting veranderde dit. De methode wordt tegenwoordig meestal Methodé Champenoise of Methodé Classico genoemd. Hierbij wordt van de druiven basiswijn gemaakt. De basiswijn is meestal witte wijn, maar kan ook roséwijn zijn. Na de opvoeding wordt suiker en gist aan de basiswijn toegevoegd en wordt hij in flessen gedaan en afgesloten. Nu begint de tweede gisting. Nadat de mousserende wijn op deze manier minstens 15 maanden heeft gerijpt, komt hij op het wijnrek. Daar wordt de wijn horizontaal in gelegd en daarna door te draaien en langzaam op te tillen in een loodrechte positie gebracht. De gistresten en troebeling verplaatsen zich daardoor naar de flessenhals en vormen zich tot een prop. Bij het degorgeren wordt de flessenhals bevroren, de fles wordt geopend en de prop schiet eruit. Daarna wordt de fles met de dosage (een bijzondere wijnmix) bijgevuld, de kurk wordt erop gezet en met een ijzerdraadje vastgemaakt. Of een champagne droog of zoet is, wordt door de dosage geregeld. Hoe meer restsuiker die heeft, hoe zoeter de champagne wordt. Hierbij een klein overzicht van de smaakniveaus en hun toegestane restsuikergehalte: * doux (zoet): > 50 g/L restsuiker (zelden bij champagnes) * demi sec (halfdroog): 35 tot 50 g/L restsuiker * sec (droog): 17 tot 35 g/L restsuiker * extra sec/extra dry (extra droog): 12 tot 20 g/L restsuiker * brut: 0 tot 15 g/L restsuiker * extra brut: 0 tot 6 g/L restsuiker * ultra brut (ook brut nature, brut integral, non dosé, zero dosage): 0 tot 3 g/L restsuiker Tegenwoordig worden in Frankrijk jaarlijks meer dan 300 miljoen flessen champagne geproduceerd. Ontdek ook de schitterende wereld van de champagne en kijk in onze online shop. Wij bieden altijd een uitgelezen assortiment van de meest edele champagnes aan. Gewoon uitkiezen en online kopen. Bij elke champagne die wij verkopen, ontvangt u omvangrijke informatie. Bijvoorbeeld van welk champagnehuis hij komt, welke druivensoorten gebruikt zijn, welk smaakniveau hij heeft enzovoort. Naast de informatie geven wij u ook een overzicht van de beoordelingen van de verschillende wijncritici en onze eigen inschatting en beoordeling. Vind vandaag nog uw favoriete champagne bij Wine in Black en bestel eenvoudig online.