Shopping-cart icon
Gratis verzending vanaf 9 flessen of €150
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Californië

Californië heeft in relatief korte tijd een fantastische ommekeer gemaakt en wordt tegenwoordig op een niveau met de belangrijkste wijnbouwgebieden van de wereld geplaatst. Maar de geschiedenis van de Californische wijn is helemaal niet zo lang, want wijn uit Californië was in de jaren ‘70 nog onbekend. Er waren nog maar 240 wijnmakers. Maar daarna maakte de Californische wijn een zeer snelle ontwikkeling door.

meer lezen
Californië
Wijnsoort
rode wijn
(2)
rosé
(1)
Land
Verenigde Staten
(3)
Regio
Top resultaten
Rhône
(16)
Toscane
(15)
Pfalz
(13)
Bordeaux
(11)
Champagne
(8)
Van A tot Z
Abruzzo
(3)
Alexander Valley
(1)
Auckland
(1)
Baden
(5)
Bairrada
(2)
Barossa Valley
(2)
Beaujolais
(2)
Bordeaux
(11)
Bourgondië
(2)
Burgenland
(2)
Californië
(3)
Campanië
(1)
Cape Agulhas
(1)
Casablanca Valley
(1)
Castilië-León
(4)
Catalonië
(1)
Champagne
(8)
Colchagua Valley
(1)
Constantia
(2)
Corsica
(1)
Douro
(3)
Friuli-Venezia Giulia
(1)
Gävle
(1)
Islay
(1)
Kamptal
(1)
Kremstal
(1)
Languedoc
(7)
Levante
(2)
Loire
(4)
Lombardije
(1)
Marche
(1)
Marlborough
(6)
Mendoza
(3)
Moezel
(5)
Montsant
(1)
Murcia
(1)
Nahe
(1)
Neder-Oostenrijk
(2)
Nelson
(1)
Normandie
(1)
Penedés
(1)
Pfalz
(13)
Piëmont
(7)
Priorat
(1)
Provence
(2)
Puglia
(4)
Rheingau
(1)
Rheinhessen
(2)
Rhône
(16)
Ribera del Duero
(4)
Rioja
(4)
Roussillon
(3)
Sicilië
(1)
Sonoma Valley
(1)
Stellenbosch
(6)
Südburgenland
(1)
Swartland
(2)
Thracian Valley
(1)
Toscane
(15)
Tukuma Novads
(1)
Umbrië
(2)
Västernorrlands län
(1)
Valle de Maipo
(1)
Venetië
(6)
Vin de France
(2)
Waipara Valley
(1)
Washington State
(3)
West-Kaap
(5)
Zuid-Australië
(7)
Zuid-west
(1)
Druivensoort
cabernet sauvignon
(2)
petit verdot
(1)
syrah
(1)
merlot
(1)
petite sirah
(1)
Wijnstijl
rijk
(2)
krachtig
(1)
fris
(1)
fruitig
(1)
eiken
(1)
Food Match
Top resultaten
rundvlees
(1)
aziatisch eten
(1)
lamsvlees
(1)
pizza / pasta
(1)
vis
(1)
Van A tot Z
aziatisch eten
(1)
lamsvlees
(1)
pizza / pasta
(1)
rundvlees
(1)
varkensvlees
(1)
vis
(1)
Wijngoed
Louis M. Martini Winery
(1)
Chateau Ste. Michelle
(1)
Murphy-Goode Winery
(1)
Prijs
€10 tot €20
(2)
€20 tot €30
(1)
3 Producten
clock timer
  • robert_parkers_wine_93_95_catalog
Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Napa Valley 2014
Cabernet Sauvignon Napa Valley 2014
Louis M. Martini Winery
rode wijn • Verenigde Staten • Californië
Murphy-Goode Merlot California 2012
Merlot California 2012
Murphy-Goode Winery
rode wijn • Verenigde Staten • Californië
  • discovery_nl
Chateau Ste. Michelle Syrah Rosé Columbia Valley 2017
Syrah Rosé Columbia Valley 2017
Chateau Ste. Michelle
rosé • Verenigde Staten • Californië

Californië

Californië heeft in relatief korte tijd een fantastische ommekeer gemaakt en wordt tegenwoordig op een niveau met de belangrijkste wijnbouwgebieden van de wereld geplaatst. Maar de geschiedenis van de Californische wijn is helemaal niet zo lang, want wijn uit Californië was in de jaren ‘70 nog onbekend. Er waren nog maar 240 wijnmakers. Maar daarna maakte de Californische wijn een zeer snelle ontwikkeling door. In het jaar 2000 telde het gebied al 1.450 bedrijven, in 2007 vinificeerden reeds 2.867 producenten wijn, nu zijn er ongeveer 3.500 bedrijven (bronnen: Hugh Johnson's Wine Companion 2009, Hugh Johnson's Pocket Wine Book 2013). En ook wanneer de financiële crisis een aantal wijnmakers in het nauw gedreven zou hebben: wijn uit Californië is niet meer weg te denken uit de wereld van de kwaliteitswijnen. Bovendien is er een enorm breed scala aan uiterst verschillende wijnen. Van simpele Californische wijnen als Gallo, die ondertussen in bijna iedere supermarkt te vinden is, tot en met extreem dure Californische luxe wijnen, zoals Harlan Estate. Een fles daarvan kan zomaar 1.000 euro kosten. Er zijn bovendien verbazingwekkend veel verschillende druivensoorten uit Californië tenminste in hun land van herkomst, maar op de Europese markten domineren toch de oude bekende uit het buitenland: cabernet sauvignon, merlot, syrah en pinot noir bij de rode wijnen en chardonnay en sauvignon blanc bij de witte wijnen. Hetzelfde als de Argentijnse malbec, Zuid-Afrikaanse pinotage en de Chileense carmenère, geldt in Californië de zinfandel als oorspronkelijke wijn uit zijn thuisland. De moderne geschiedenis van wijn uit Californië is nauw verbonden met één naam, die lange tijd bijna een synoniem was voor Californische wijn: Robert Mondavi. Hij was de pionier voor de kwaliteitsstandaard, die er voorheen bij wijnen uit Californië niet was. Nu is er daarentegen een hele verzameling aan excellente Californische wijngoederen. Conclusie over Californische wijn: zeker de moeite waard, ook al is het geen goedkoop genot.

De wijnbouwgebieden van Californië

Gelijk aan het Europese systeem van de appellationen is er in Amerika in 1977 de beschermde herkomstaanduiding ingevoerd, de zogenaamde AVA’s (American Viticultural Areas). Maar helaas zijn ook de slordigheden van deze aanduidingen overgenomen. Zo zijn er extreem grote AVA’s, die hele regio’s omvatten en kleine sub-appellations. Een wijnmaker kan soms voor het een of het ander kiezen. Afgezien hiervan zijn er grote verschillen in klimaat, bodem en druivensoorten, waardoor het vooral bij Californische wijn belangrijk is, op de herkomst te letten. De beroemdste Californische wijnbouwgebieden worden hier kort genoemd: Alexander Valley, Carneros, Dry Creek Valley, Howell Mountain, Mount Veeder, Napa Valley, Oakville, Russian River Valley, Rutherford, Santa Maria Valley, Santa Ynez Sonoma, Sring Mountain en Stags Leap.

De belangrijkste wijnmakers van Californië

De grootste legende van de Californische wijn is zonder twijfel de reeds genoemde Robert Mondavi, zonder hem zou de geschiedenis van de wijn uit Californië anders zijn verlopen. Toch is Robert Mondavi al lang niet meer de maatstaf, andere namen hebben zich ook vast in Californië gevestigd. Wijngoederen als Beringer, Caymus, Cuvaison Dominus Estate, Duckhorn, Dunn, Fetzer, Hess, Joseph Phelps, Laurel Glen, Newton, Niebaum-Coppola, Pahlmeyer, Opus One, Ravenswood, Hess Collection en Shafer laten de harten van de wijnfans sneller kloppen en zorgen soms voor een aanslag op de portemonnee. Maar er zijn ook zeer goede Californische wijnen tegen betaalbare prijzen.