Cabernet Franc is een zeer oude druivensoort die al eeuwen in Frankrijk verbouwd wordt. Zijn oorsprong ligt in Zuidwest-Frankrijk in Bordelais. Cabernet Franc is een selectie uit wilde druiven. In de 17e eeuw bracht Kardinaal de Richelieu de cabernet franc van Aquitanië naar de Loire. De cabernet franc verspreidde zich in de jaren daarna door heel Frankrijk, maar ook door Europa en de hele wereld.
meer lezenCabernet Franc is een zeer oude rode druivensoort die al eeuwen in Frankrijk verbouwd wordt. Zijn oorsprong ligt in Zuidwest-Frankrijk in Bordelais. Cabernet franc is een selectie uit wilde druiven. In de 17e eeuw bracht Kardinaal de Richelieu de cabernet franc van Aquitanië naar de Loire. De cabernet franc verspreidde zich in de jaren daarna door heel Frankrijk, maar ook door Europa en de hele wereld. Tegenwoordig groeit hij aan de Loire bijzonder goed in de regio tussen Angers en Tours. In het zuidwesten van Frankrijk wordt de cabernet franc in de Dordogne en de Gironde verbouwd. Er zijn ook wijngaarden in Departement Lot-et-Garonne, aan de Lot en in Quercy. Ook de wijnmakers in Languedoc verbouwen sinds enige tijd cabernet franc. In zijn herkomstregio Bordeaux is hij ook tegenwoordig nog een van de zes druivensoorten die zijn toegestaan voor het maken van echte Bordeauxwijn. Aan het begin van de 19e eeuw kwam de cabernet franc naar Italië. De cabernet franc wordt ook in andere Europese landen verbouwd, zoals Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Albanië, Slovenië en Rusland. Buiten Europa speelt hij een grote rol in de VS, Canada, Chili, Brazilië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De cabernet franc groeit het beste in koele regio’s. In de zomer moet het wel warm zijn, maar de droge tijd mag niet te lang duren. Een goede watervoorziening is daarom belangrijk.