Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Bourgondië

De regio Bourgondië is het herkomstgebied van de meest elegante en geliefde wijnen ter wereld. Met een traditie die bijna 1000 jaar teruggaat, zijn Bourgondische wijnen bovendien een deel van de Franse geschiedenis. Vandaag de dag zijn er talloze appellations, Premier Cru’s en Grand Cru’s zodat het niet eenvoudig is een overzicht te krijgen van de wijnen uit Bourgondië.

meer lezen
Bourgondië
Wijnsoort
witte wijn (3) rode wijn (1)
Land
Frankrijk (4)
Regio
Top resultaten
Toscane (21) Rhône (17) Pfalz (17) Champagne (14) Rioja (11)
Van A tot Z
Abruzzo (3) Alexander Valley (1) Baden (4) Barossa Valley (3) Baskenland (1) Beaujolais (1) Bordeaux (10) Bourgondië (4) Breede River Valley (1) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (4) Campanië (6) Canelones (1) Castilië-La Mancha (1) Castilië-León (2) Catalonië (1) Champagne (14) Colchagua Valley (1) Constantia (1) Douro (3) Elgin (1) Franken (1) Friuli-Venezia Giulia (1) Galicië (1) Jerez (1) Kamptal (1) Kremstal (1) Languedoc (5) Levante (1) Loire (6) Lombardije (2) Marlborough (7) Martinborough (1) McLaren Vale (1) Mendoza (4) Minho (1) Moezel (4) Monterey (1) Montsant (1) Nahe (1) Náoussa (1) Navarra (2) Neder-Oostenrijk (2) Nelson (1) Normandie (1) North Karelia (1) Northern Sweden (1) Penedés (1) Pfalz (17) Piëmont (10) Provence (2) Puerto Rico (1) Puglia (11) Rheingau (1) Rheinhessen (6) Rhône (17) Ribera del Duero (7) Rioja (11) Roussillon (5) Rueda (2) Sicilië (2) Stellenbosch (6) Swartland (2) Toro (3) Toscane (21) Trentino - Zuid-Tirol (1) Tukuma Novads (1) Umbrië (2) Västernorrlands län (1) Valle de Maipo (1) Venetië (7) Victoria (1) Vin de France (1) Vinho Verde (2) Wachau (3) Waipara Valley (1) Washington State (3) Wenen (1) West-Kaap (7) Yamaguchi (1) Zuid-Australië (4) Zuid-west (1)
Druivensoort
chardonnay (3) pinot noir (1)
Wijnstijl
Top resultaten
elegant (2) complex (2) mineraal (1) zacht (1) evenwichtig (1)
Van A tot Z
complex (2) elegant (2) evenwichtig (1) fris (1) mineraal (1) zacht (1)
Food Match
vis (3) gevogelte (1) schaal- en schelpdieren (1) wild (1) rundvlees (1)
Wijngoed
Maison Olivier Tricon (1) Domaine de la Cornasse (1) Domaine Michel Juillot (1) Collovray & Terrier (1)
Prijs
€10 tot €20 (3) €20 tot €30 (1)
4 Producten
Collovray & Terrier Deux Roches 'Rives de Longsault' Saint-Véran 2017
'Rives de Longsault' Saint-Véran 2017
Collovray & Terrier
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
Domaine de la Cornasse Chablis 2017
Chablis 2017
Domaine de la Cornasse
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
Maison Olivier Tricon 'Montmains' Chablis Premier Cru 2015
'Montmains' Chablis Premier Cru 2015
Maison Olivier Tricon
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
Domaine Michel Juillot 'Clos des Barraults' Mercurey Premier Cru 2016
'Clos des Barraults' Mercurey Premier Cru 2016
Domaine Michel Juillot
rode wijn • Frankrijk • Bourgondië

Bourgondië

De regio Bourgondië is het herkomstgebied van de meest elegante en geliefde wijnen ter wereld. Met een traditie die bijna 1000 jaar teruggaat, zijn Bourgondische wijnen bovendien een deel van de Franse geschiedenis. Vandaag de dag zijn er talloze appellations, Premier Cru’s en Grand Cru’s zodat het niet eenvoudig is een overzicht te krijgen van de wijnen uit Bourgondië. Maar een van de dingen is bij de Bourgondische wijnen gemakkelijker dan bij elk ander wijnbouwgebied: er worden maar twee druivensoorten gebruikt. Voor witte wijn de chardonnay en voor rode wijn de pinot noir. De ligging van de gebieden waar Bourgondische wijnen worden gemaakt, is ook duidelijk. Naast de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, die samen de Côte d’Or vormen en het thuis van de beroemdste Bourgondische wijnen zijn, behoren ook de Chablis, de Beaujolais en de Mâcon tot de Bourgogne, de Franse naam voor Bourgondië. Maar bij wijnen uit Beaujolais, zoals bij de beaujolais-cru, domineert de druivensoort gamay en niet de pinot noir.

Het appellationsysteem van Bourgondië

Het appellationsysteem in Bourgondië behoort tot de meest complexe van de wijnwereld. Alleen al meer dan 30 grand cru-wijnen hebben een eigen appellation. De basis van de legendarische Bourgondische wijnen (en dit is nog maar een selectie) is: Bâtard-Montrachet, Bonnes-Mares, Chablis Grand Cru Chambertin, Charlemagne, Clos de la Roche, Clos de Vougeot, Corton, Corton-Charlemagne, Echezeaux, Grands Echezeaux, La Romanée, La Tâche, Montrachet, Musigny, Richebourg, Romanée-Conti en Romanée-Saint-Vivant. Maar ook de appellations, waar alleen premier cru-wijnen te vinden zijn, zorgen voor veel Bourgondische wijn, met hoge kwaliteit en welbekende namen als Vougeot, Vosne-Romanée, Savigny-lès-Beaune, Santenay, Puligny-Montrachet, Pommard, Nuits-Saint-Georges, Meursault, Chassagne-Montrachet, Gevrey-Chambertin, Beaune of Chambolle-Musigny. De goedkopere wijnen uit Bourgondië zijn te vinden bij de appellations Auxey-Duresses, Aloxe-Corton, Mercurey, Montagny, Fixin, Givry, Ladoix, Rully of Saint-Aubin. Een goede tip (en een goed alternatief voor de dure Bourgondische wijnen) zijn de cru’s uit de Beaujois, zoals Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin à Vent, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Brouilly, Côte de Brouilly en Régnié. De chardonnay-liefhebber vindt nog goedkope alternatieven in Mâcon-Villages en Pouilly Fuissé. Eenvoudige Bourgondische wijnen met de appellation Bourgogne Contrôlée vragen voorzichtigheid en zijn alleen maar aan te bevelen als er meer over de wijnmaker bekend is.

Beroemde productenten van Bourgondië

De beoordeling van wijnmakers is even gecompliceerd als het appellationsysteem in Bourgondië. Er is een onderscheid tussen Domaines en Négociants, waarbij de Domaine wijnen over het algemeen als de betere wijnen gelden. Toch maken enkele Négociants even goede Bourgondische wijnen als de Domaines en zo produceert een enkele Domaine ook middelmatige wijn. Daarom is er een kleine selectie bekende namen. Beroemd, groot en betrouwbaar zijn Joseph Drouhin, Faiveley, Louis Jadot, Louis Latour en sinds kort ook weer Bouchard Père & Fils. Klein en goed zijn Marquis d’Angerville, Comte Armand, Robert Arnoux en Nicolas Potel. Legendarisch (maar voor de gewone liefhebber van Bourgondische wijn onbetaalbaar) zijn de Domaine de la Romanée-Conti en de Domaine Leroy. Natuurlijk mag de beroemde Hospices de Beaune ook niet vergeten worden.