clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Blauer portugieser

Blauer portugieser werd in negentiende eeuw populair in Duitsland. Nadat de Oostenrijkse bankier Johann von Fries in 1772 blauer portugieser op zijn wijngaarden plantte, kwam de druif in 1840 door Johann Philipp Bronner naar Duitsland. Johann Philipp Bronner was apotheker in Wiesloch. Daarnaast had hij een druivenschool, waar hij meer dan 400 soorten teelde.

Blauer portugieser
Wijnsoort
Wijngoed
Druivensoort
Land
Regio
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Blauer portugieser

Blauer portugieser werd in negentiende eeuw populair in Duitsland. Nadat de Oostenrijkse bankier Johann von Fries in 1772 blauer portugieser op zijn wijngaarden plantte, kwam de druif in 1840 door Johann Philipp Bronner naar Duitsland. Johann Philipp Bronner was apotheker in Wiesloch. Daarnaast had hij een druivenschool, waar hij meer dan 400 soorten teelde. De 100.000 wijnstokken gebruikte hij om verschillende snoeimethodes uit te proberen. Een van deze druivensoorten was blauer portugieser. De blauer portugieser kwam daardoor ook naar andere wijnbouwgebieden. Tegenwoordig wordt de blauer portugieser in veel wijnregio’s in Duitsland verbouwd. Na de spätburgunder en de dornfelder is het de belangrijkste rode druivensoort van Duitsland. Van alle druivensoorten staat hij op de achtste plaats.

Waar groeit de blauer portugieser

Grote wijnbouwgebieden met bIauer portugieser liggen in Rheinhessen en aan de Ahr. In Oostenrijk wordt de soort zeer veel verbouwd. Hij wordt daar eigenlijk in elke regio verbouwd. Hij is vooral populair in het Weinviertel. Blauer portugieser wordt ook in Frankrijk en Oost-Europese landen als Hongarije, Kroatië en Slovenië verbouwd. Over het algemeen is de blauer portugieser een bescheiden druivensoort. Maar hij groeit niet goed op krachtige, voedingstofrijke en natte bodems. Hij groeit het best op karige, voedingstofarme bodems met een goede watervoorziening. Zandige bodems zijn daar het beste geschikt voor. Een ander voordeel is dat hij niet vatbaar is voor ziektes. Alleen bij vorst in de winter moet de wijnmaker opletten.