Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Argentinië

Argentinië is waarschijnlijk het enige land buiten Europa dat een eigen wijncultuur heeft, wat gezien het grote aantal Spaanse en Italiaanse migranten niet verwonderlijk is. Er waren tijden waarin de Argentijnen zoveel wijn dronken dat er nauwelijks iets voor de export overbleef. Aan de ene kant is er wijn uit Argentinië, die alleen in het eigen land wordt gedronken. Aan de andere kant is er een groot aantal Argentijnse wijnen dat in het buitenland wordt genuttigd.

meer lezen
Argentinië
Wijnsoort
rode wijn (10) witte wijn (2) mousserend (1)
Land
Top resultaten
Italië (188) Frankrijk (130) Duitsland (101) Spanje (66) Zuid-Afrika (38)
Van A tot Z
Argentinië (13) Australië (27) Chili (9) China (1) Croatia (1) Duitsland (101) Frankrijk (130) Griekenland (3) Hongarije (3) Italië (188) Libanon (2) Moldavië (1) Nieuw-Zeeland (20) Oostenrijk (34) Portugal (13) Spanje (66) Verenigde Staten (28) Zuid-Afrika (38)
Regio
Valle de Uco (6) Mendoza (5) San Juan (1) Salta (1)
Druivensoort
Top resultaten
malbec (7) cabernet sauvignon (3) sémillon (2) chardonnay (2) Pedro Giménez (1)
Van A tot Z
cabernet franc (1) cabernet sauvignon (3) chardonnay (2) chenin blanc (1) malbec (7) merlot (1) Pedro Giménez (1) pinot noir (1) sémillon (2) shiraz (1)
Wijnstijl
Top resultaten
complex (5) rijk (4) fruitig (4) evenwichtig (3) elegant (3)
Van A tot Z
complex (5) elegant (3) evenwichtig (3) fris (2) fruitig (4) krachtig (1) mineraal (2) rijk (4)
Food Match
Top resultaten
Gegrilde groenten (6) Rundvlees (5) Lamsvlees (3) Pittige kaas (2) Gesmoord vlees (2)
Van A tot Z
Aperitief (1) Biefstuk (1) Gegrild vlees (1) Gegrilde groenten (6) Gesmoord vlees (2) Gestoofde groente (1) Gevogelte (2) Groenten (1) Lamsvlees (3) Pittige kaas (2) Rundvlees (5) Vis (2) Wild (2)
Wijngoed
Top resultaten
Zuccardi (5) Terrazas de los Andes (2) Viña Cobos (1) Chandon (1) Bodegas Callia (1)
Van A tot Z
Altos Las Hormigas (1) Beefsteak Club Wines (1) Bodega El Esteco de Cafayate (1) Bodegas Callia (1) Chandon (1) Terrazas de los Andes (2) Viña Cobos (1) Zuccardi (5)
Prijs
Top resultaten
Tot €8 (1) €8 tot €10 (1) €10 tot €20 (3) €20 tot €30 (2) €30 tot €50 (1)
Van A tot Z
Tot €8 (1) Meer dan €50 (5) €10 tot €20 (3) €20 tot €30 (2) €30 tot €50 (1) €8 tot €10 (1)
13 Producten
 
 • discovery_nl
 • promotion_23p_nl
Altos Las Hormigas 'Blanco' Mendoza 2021
'Blanco' Mendoza 2021
Altos Las Hormigas
witte wijn • Argentinië • Mendoza
 • tipp_nl
Chandon 'Garden Spritz' NV
'Garden Spritz' NV
Chandon
mousserend • Argentinië • Mendoza
 • Guía Descorchados - 95
Bodega El Esteco 'Altimus' 2017
'Altimus' 2017
Bodega El Esteco de Cafayate
rode wijn • Argentinië • Salta
 
 • James Suckling - 99
 • Robert Parker's Wine Advocate - 98
Familia Zuccardi Piedra Infinita 'Gravascal' Valle du Uco 2017
Piedra Infinita 'Gravascal' Valle du Uco 2017
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
 • Guía Descorchados - 99
 • Robert Parker's Wine Advocate - 97
Familia Zuccardi Piedra Infinita 'Supercal' Valle du Uco 2017
Piedra Infinita 'Supercal' Valle du Uco 2017
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
 
 • Robert Parker's Wine Advocate - 98
 • promotion_15p_nl
Zuccardi Malbec Aluvional Gualtallary Valle de Uco 2018
Malbec Aluvional Gualtallary Valle de Uco 2018
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
 • best_buy_nl
Callia Shiraz San Juan 2021
Shiraz San Juan 2021
Bodegas Callia
rode wijn • Argentinië • San Juan
 • best_buy_nl
Beefsteak Club Beef & Liberty Malbec Mendoza 2020
Beef & Liberty Malbec Mendoza 2020
Beefsteak Club Wines
rode wijn • Argentinië • Mendoza
 • cult_winemaker_nl
Viña Cobos Cabernet Sauvignon 'Felino' Luján de Cuyo Mendoza 2019
Cabernet Sauvignon 'Felino' Mendoza 2019
Viña Cobos
rode wijn • Argentinië • Mendoza

Wijn uit Argentinië

Argentinië is waarschijnlijk het enige land buiten Europa dat een eigen wijncultuur heeft, wat gezien het grote aantal Spaanse en Italiaanse migranten niet verwonderlijk is. Er waren tijden waarin de Argentijnen zoveel wijn dronken dat er nauwelijks iets voor de export overbleef. Momenteel laat de Argentijnse wijn twee gezichten zien. Aan de ene kant is er wijn uit Argentinië, die alleen in het eigen land wordt gedronken. Aan de andere kant is er een groot aantal Argentijnse wijnen dat in het buitenland wordt genuttigd.

Druivensoorten

Op de binnenlandse markt domineren altijd nog veel Argentijnse wijnen van Italiaanse druivensoorten als bonarda, barbera en sangiovese en Spaanse druivensoorten als tempranillo. Daarentegen zijn de Franse druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir en vooral malbec voornamelijk bij de export te vinden. Over malbec gesproken: het is opmerkelijk dat uitgerekend deze oude, wat moeilijke en laat rijpende druivensoort zo bepalend is voor de Argentijnse wijn. Toch zijn veel Argentijnse malbecs, vooral uit de hooggelegen gebieden, simpelweg van wereldklasse! Denk maar aan klinkende namen als Catena, Achaval Ferrer, Alta Vista, Luigi Bosca Chakana, Norton en Cheval des Andes om maar een paar vertegenwoordigers te noemen. De Argentijnse witte wijn daarentegen heeft nog lang niet de status van de Argentijnse rode wijn bereikt, hoewel er veelbelovende Argentijnse chardonnay en Argentijnse sauvignon blanc is. Ook Viognier en Chenin Blanc zijn van goede kwaliteit. Typerend is bovendien de druivensoort torrontés die qua smaak aan gewürztraminer of muskateller doet denken. Het niveau van Argentijnse wijnen was nog nooit zo hoog. Alleen dat is al reden genoeg om Argentijnse wijnen in de gaten te houden.

De wijnbouwgebieden van Argentinië

Inderdaad heeft – net als bij Chileense wijn – ook bij Argentijnse wijn het herkomstgebied aan betekenis gewonnen. Toch concentreert de wijnbouw in Argentinië zich duidelijk op de regio Mendoza die meer dan 70% van de wijngaarden van Argentinië herbergt. Hier zijn het vooral de deelregio’s Agrelo, Valle de Uco met Tupungato, Luján de Cuyo en Maipú die de allerbeste wijnen uit Argentinië maken. Het op een na grootste wijnbouwgebied is San Juan, gevolgd door La Rioja-Catamarca. Klein, maar toch het vermelden waard is Salta in het noorden van Argentinië. Hier bevinden zich de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld. In de Valle Calchquí ligt een wijngaard op 3.015 meter boven zeeniveau! En natuurlijk niet te vergeten Río Negro – Neuquén. Deze wijngaarden in Patagonië hebben soms met extreme klimatologische omstandigheden te maken.

De belangrijkste wijnproducenten van Argentinië

Argentinië heeft door zijn lange wijnbouwtraditie een groot aantal oude bodega’s en trekt door de goede voorwaarden steeds meer buitenlandse firma’s. Dit heeft tot een stevige concurrentie tussen de beste Argentijnse wijnen geleid. Een van de grootste en bekendste wijnmakers is Trapiche met een reusachtig portfolio aan wijnen. Maar ook andere grote, oude bodega’s als La Riojana, Etchart, Finca Flichmann, Luigi Bosca met Viña Alicia, Valetín Bianchi, Pascual Toso, Achaval Ferrer en Weinert hebben een goede naam opgebouwd. Daar tegenover staan wijngoederen met Franse achtergrond als Alta Vista, Cheval des Andes, Clos de la Siete, Flechas de los Andes, Fabre Montmayou, Bodega Lurton, Monteviejo, Poesía, Yacochuya en Terrazas en andere Europese bezitters als Norton Oostenrijk, Colomé Verenigde Staten, Finca la Celia, Kaiken en Trivento Chili of Noemía en Masi Tupungato Italië. Het wijngoed Catena Zapata neemt een bijzondere positie in de Argentijnse wijnbouw in. De eigenaar Dr. Nicolás Catena is een persoonlijkheid die een voortrekkersrol speelde bij het moderniseren van de Argentijnse wijnbouw. Hij is alleen te vergelijken met persoonlijkheden als Torres in Spanje, Antinori in Italië, Mondavi in de Verenigde Staten en de Rothschild’s in Frankrijk.