clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Argentinië

Argentinië is waarschijnlijk het enige land buiten Europa dat een eigen wijncultuur heeft, wat gezien het grote aantal Spaanse en Italiaanse migranten niet verwonderlijk is. Er waren tijden waarin de Argentijnen zoveel wijn dronken dat er nauwelijks iets voor de export overbleef. Aan de ene kant is er wijn uit Argentinië, die alleen in het eigen land wordt gedronken. Aan de andere kant is er een groot aantal Argentijnse wijnen dat in het buitenland wordt genuttigd.

meer lezen
Argentinië
Wijnsoort
rode wijn
(4)
Wijngoed
Bodega Achával Ferrer
(2)
Las Maletas
(1)
Michel Rolland
(1)
Druivensoort
malbec
(4)
Land
Top resultaten
Frankrijk
(70)
Italië
(42)
Spanje
(34)
Duitsland
(28)
Verenigde Staten
(12)
Van A tot Z
Argentinië
(4)
Australië
(5)
Chili
(1)
Duitsland
(28)
Frankrijk
(70)
Greece
(1)
Hongarije
(1)
Italië
(42)
Latvia
(1)
Lebanon
(1)
Nederland
(1)
Nieuw-Zeeland
(5)
Oostenrijk
(9)
Portugal
(6)
Puerto Rico
(1)
Schotland
(2)
Spanje
(34)
Verenigde Staten
(12)
Zuid-Afrika
(10)
Zweden
(1)
Regio
Mendoza
(4)
Prijs
Tot €8
(1)
€20 tot €30
(1)
Meer dan €50
(2)
4 Producten
Las Maletas Malbec 'Winemaker Selection' 2016
Malbec 'Winemaker Selection' 2016
Las Maletas
rode wijn • Argentinië • Mendoza
clock timer
  • james_suckling_93_catalog
  • robert_parkers_wine_91_catalog
Bodega Rolland Malbec 'Mariflor' Mendoza 2012
Malbec 'Mariflor' Mendoza 2012
Michel Rolland
rode wijn • Argentinië • Mendoza
  • robert_parkers_wine_94_catalog
  • wine_spectator_94_catalog
Achával Ferrer Malbec 'Finca Mirador' Mendoza 2007
Malbec 'Finca Mirador' Mendoza 2007
Bodega Achával Ferrer
rode wijn • Argentinië • Mendoza
  • robert_parkers_wine_95_catalog
  • wine_spectator_94_catalog
Achával Ferrer Malbec 'Finca Mirador' Mendoza 2010
Achával Ferrer Malbec 'Finca Mirador' Mendoza 2010
Bodega Achával Ferrer
rode wijn • Argentinië • Mendoza

Argentinië

Argentinië is waarschijnlijk het enige land buiten Europa dat een eigen wijncultuur heeft, wat gezien het grote aantal Spaanse en Italiaanse migranten niet verwonderlijk is. Er waren tijden waarin de Argentijnen zoveel wijn dronken dat er nauwelijks iets voor de export overbleef. Momenteel laat de Argentijnse wijn twee gezichten zien. Aan de ene kant is er wijn uit Argentinië, die alleen in het eigen land wordt gedronken. Aan de andere kant is er een groot aantal Argentijnse wijnen dat in het buitenland wordt genuttigd.

Druivensoorten

Op de binnenlandse markt domineren altijd nog veel Argentijnse wijnen van Italiaanse druivensoorten als bonarda, barbera en sangiovese en Spaanse druivensoorten als tempranillo. Daarentegen zijn de Franse druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir en vooral malbec voornamelijk bij de export te vinden. Over malbec gesproken: het is opmerkelijk dat uitgerekend deze oude, wat moeilijke en laat rijpende druivensoort zo bepalend is voor de Argentijnse wijn. Toch zijn veel Argentijnse malbecs, vooral uit de hooggelegen gebieden, simpelweg van wereldklasse! Denk maar aan klinkende namen als Catena, Achaval Ferrer, Alta Vista, Luigi Bosca Chakana, Norton en Cheval des Andes om maar een paar vertegenwoordigers te noemen. De Argentijnse witte wijn daarentegen heeft nog lang niet de status van de Argentijnse rode wijn bereikt, hoewel er veelbelovende Argentijnse chardonnay en Argentijnse sauvignon blanc is. Ook Viognier en Chenin Blanc zijn van goede kwaliteit. Typerend is bovendien de druivensoort torrontés die qua smaak aan gewürztraminer of muskateller doet denken. Het niveau van Argentijnse wijnen was nog nooit zo hoog. Alleen dat is al reden genoeg om Argentijnse wijnen in de gaten te houden.

De wijnbouwgebieden van Argentinië

Inderdaad heeft – net als bij Chileense wijn – ook bij Argentijnse wijn het herkomstgebied aan betekenis gewonnen. Toch concentreert de wijnbouw in Argentinië zich duidelijk op de regio Mendoza die meer dan 70% van de wijngaarden van Argentinië herbergt. Hier zijn het vooral de deelregio’s Agrelo, Valle de Uco met Tupungato, Luján de Cuyo en Maipú die de allerbeste wijnen uit Argentinië maken. Het op een na grootste wijnbouwgebied is San Juan, gevolgd door La Rioja-Catamarca. Klein, maar toch het vermelden waard is Salta in het noorden van Argentinië. Hier bevinden zich de hoogstgelegen wijngaarden ter wereld. In de Valle Calchquí ligt een wijngaard op 3.015 meter boven zeeniveau! En natuurlijk niet te vergeten Río Negro – Neuquén. Deze wijngaarden in Patagonië hebben soms met extreme klimatologische omstandigheden te maken.

De belangrijkste wijnproducenten van Argentinië

Argentinië heeft door zijn lange wijnbouwtraditie een groot aantal oude bodega’s en trekt door de goede voorwaarden steeds meer buitenlandse firma’s. Dit heeft tot een stevige concurrentie tussen de beste Argentijnse wijnen geleid. Een van de grootste en bekendste wijnmakers is Trapiche met een reusachtig portfolio aan wijnen. Maar ook andere grote, oude bodega’s als La Riojana, Etchart, Finca Flichmann, Luigi Bosca met Viña Alicia, Valetín Bianchi, Pascual Toso, Achaval Ferrer en Weinert hebben een goede naam opgebouwd. Daar tegenover staan wijngoederen met Franse achtergrond als Alta Vista, Cheval des Andes, Clos de la Siete, Flechas de los Andes, Fabre Montmayou, Bodega Lurton, Monteviejo, Poesía, Yacochuya en Terrazas en andere Europese bezitters als Norton Oostenrijk, Colomé Verenigde Staten, Finca la Celia, Kaiken en Trivento Chili of Noemía en Masi Tupungato Italië. Het wijngoed Catena Zapata neemt een bijzondere positie in de Argentijnse wijnbouw in. De eigenaar Dr. Nicolás Catena is een persoonlijkheid die een voortrekkersrol speelde bij het moderniseren van de Argentijnse wijnbouw. Hij is alleen te vergelijken met persoonlijkheden als Torres in Spanje, Antinori in Italië, Mondavi in de Verenigde Staten en de Rothschild’s in Frankrijk.