clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Alentejo

De wijnbouwregio Alentejo omvat bijna een derde van de totale oppervlakte van Portugal en de Romeinen verbouwden al druiven in deze regio. Uit die tijd komen de traditionele lagares (stenen kuipen), die tegenwoordig nog door enkele wijngoederen worden gebruikt voor het stampen van de druiven. Zelfs amforenwijn, de vinho de talha wordt nog steeds geproduceerd.

Alentejo

Alentejo

De wijnbouwregio Alentejo omvat bijna een derde van de totale oppervlakte van Portugal en de Romeinen verbouwden al druiven in deze regio. Uit die tijd komen de traditionele lagares (stenen kuipen), die tegenwoordig nog door enkele wijngoederen worden gebruikt voor het stampen van de druiven. Zelfs amforenwijn, de vinho de talha wordt nog steeds geproduceerd. Ondanks de uitstekende reputatie van de wijnen uit Alentejo is het dunbevolkt, want maar 5% van de Portugese bevolking woont hier. De vele autochtone druivensoorten zijn typisch voor Portugese wijnen en daarmee ook producten uit het gebied Alentejo. Daaruit ontstaan vooral rode wijnen die vol, zacht en fruitig zijn. De populairste rode druivensoorten in Alentejo zijn Aragonez (ook aragonês, tinta roriz of in Spanje tempranillogenoemd), trincadeira, castelão, touriga nacional, alfrocheiro en alicante bouschet. Witte wijnen zijn wat moeilijker te produceren, maar de wijnen overtuigen wel met hun balans en lichtheid. De populairste witte druivensoorten zijn de eersteklas antão vaz, arinto, roupeiro, fernão pires (maria gomes) en perrum. De belangrijkste internationale druivensoorten zijn de rode druivensoorten cabernet-sauvignon en syrah.