Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Ahr

Het Ahrdal staat dan met zijn 562 ha pas op de tiende plaats van grootste wijnbouwgebieden in Duitsland, maar het is wel het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn. In de andere Duitse wijnbouwgebieden, uitgezonderd van Württemberg, speelt rode wijn een ondergeschikte rol, maar de Ahr staat met 84,7% op nummer een. Een paar eeuwen geleden was dit nog heel anders.

meer lezen
Ahr
Wijnsoort
Land
Regio
Top resultaten
Toscane (48) Pfalz (41) Rhône (36) Puglia (23) Piëmont (23)
Van A tot Z
Abruzzo (9) Alto Adige (3) Andalusië (2) Aragón (1) Baden (7) Bairrada (2) Barossa Valley (8) Baskenland (3) Batroun (2) Beaujolais (4) Bekaa Valley (1) Bierzo (8) Bordeaux (20) Botrivier (1) Bourgondië (4) Burgenland (5) Cachapoal Valley (2) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (20) Campanië (13) Cape South Coast (1) Casablanca Valley (2) Castilië-La Mancha (6) Catalonië (1) Champagne (16) Coastal Region (1) Colchagua Valley (3) Constantia (1) Dão (1) Douro (8) Durbanville (3) Elgin (2) Elzas (2) Emilia-Romagna (4) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (6) Galicië (3) Gardameer (1) Hawke's Bay (2) Hemel-en-Aarde (1) Jumilla (1) Kamptal (2) Kefalonia (1) Klein River (1) Korčula (1) Kremstal (8) Languedoc (14) Latium (1) Lazio (2) Levante (1) Lissabon (1) Loire (11) Lombardije (5) Macedonië (1) Mallorca (1) Marlborough (15) Martinborough (2) McLaren Vale (5) Mendoza (6) Mittelrhein (1) Moezel (15) Moezel-Saar-Ruwer (2) Montsant (1) Murcia (3) Nahe (8) Navarra (4) Neder-Oostenrijk (7) Nelson (3) Neusiedler Meer (2) Ning Xia (1) Normandie (2) Paarl (1) Pfalz (41) Piëmont (23) Priorat (2) Provence (9) Puglia (23) Rheingau (12) Rheinhessen (16) Rhône (36) Ribera del Duero (6) Rioja (13) Robertson (1) Roussillon (11) Santa Barbara (1) Sardegna (1) Sicilië (10) Sierra de Gredos (2) Sonoma Valley (1) Ștefan Vodă (1) Stellenbosch (11) Stiermarken (7) Südburgenland (1) Swartland (1) Szekszárd (1) Tokaij (2) Toro (2) Toscane (48) Trentino - Zuid-Tirol (1) Valle de Uco (7) Valle del Maule (2) Venetië (15) Victoria (5) Vinho Verde (2) Wachau (2) Walker Bay (1) Washington State (7) Wellington (1) West Australië (10) West-Kaap (7) Württemberg (2) Zuid-Australië (9) Zuid-Stiermarken (3)
Druivensoort
Wijnstijl
Food Match
Wijngoed
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Ahr

Het Ahrdal staat dan met zijn 562 ha pas op de tiende plaats van grootste wijnbouwgebieden in Duitsland, maar het is wel het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn. In de andere Duitse wijnbouwgebieden, uitgezonderd van Württemberg, speelt rode wijn een ondergeschikte rol, maar de Ahr staat met 84,7% op nummer een. Een paar eeuwen geleden was dit nog heel anders. In de jaren ’70 werd nog maar 20% van de wijnbouwgebieden voor het verbouwen van riesling, portugieser en spätburgunder (pinot noir) gebruikt. Tegenwoordig beslaat de spätburgunder meer dan 62% van de totale wijnbouwgrond. Hij wordt nu ook voornamelijk droog verbouwd. Om de pinot noir nog verder uit te bouwen en zijn fenomenale smaak nog duidelijker te accentueren, wordt hij na het vinificeren in barriques opgeslagen. Ook deze techniek was drie eeuwen geleden nog niet bekend in de Ahr. De riesling en portugieser lijden onder de razendsnelle groei van de spätburgunder. Voor de portugieser is er niet eens meer 6% van de wijnbouwgrond over. De riesling is dan met een wijnbouwgebied van 46 ha nog steeds wel de populairste witte wijn in de regio, maar de oogst bedraagt nog maar iets meer dan 8%. Net als spätburgunder en portugieser wordt ook de riesling droog verbouwd, maar er zijn ook goede halfdroge rieslings.

De beroemde percelen van de Ahr

Anders dan bij de andere wijnbouwregio’s bestaat het gebied rondom de Ahr maar uit een deelgebied. Het gebied Walporzheim/Ahrtal heeft een groot perceel, de Klosterberg. Maar dit perceel is onderverdeeld in een groot aantal enkele percelen. Een van de bekendste percelen is de Ahrweiler Rosenthal, waar een deel van de druivensoorten van de wijngoederen J.J. Adeneuer en Jean Stodden staan. In de Ahr ligt ook perceel Silberberg dat al meerdere große Gewächse heeft gehad. Het perceel Hardtberg in Dernau en Sonnenberg in Neuenahr zorgden voor große Gewächse. In Bad Neuenahr liggen ook twee uitmuntende percelen: Kirchtürmchen en Schieferlay. In Walporzheim ligt het perceel Kräuterberg om het topperceel Gärkammer heen. Van het perceel Mönchberg komt ook hele goede wijn. In Heimersheim komen van de Landskrone en Burggraben goede tot zeer goede wijnen. In Altenahr op het perceel Eck, in Dernau op Pfarrwingert, in Rech op Herrenberg en in Mariental op de percelen Klostergarten en Rosenberg groeien ook zeer goede druivensoorten.

De beroemde wijngoederen van de Ahr

In 2013 stierf Gerhard Stodden, de eigenaar van het wijngoed Jean Stodden en daarmee raakte de Ahr een van de meest toonaangevende wijnmakers van de regio kwijt. Samen met Wolfang Hehle van het wijngoed Deutzerhof die ook in 2013 overleed, was hij de eerste die zijn wijnen langer in het vat liet rijpen, waardoor de opslagcapaciteit van de wijnen werd verbeterd. Beide wijngoederen maken uitstekende wijnen, die horen bij de beste van de Ahr. Iedereen is het erover eens dat wijngoed Meyer-Näkel tot de top behoort. In de afgelopen jaren maakte dit wijngoed meerdere große gewächse. Twee andere bekende wijngoederen zijn het wijngoed J.J. Adeneuer en het wijngoed Burggraben. Ze zijn beide al een aantal generaties familiebezit. Borgsitter, Kriechel, Schumacher en Sermann-Kreuzberg zijn uitstekende wijngoederen.